Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Svazek 2, Využití látek pro ovlivnění fyziologických procesů hospodářských zvířat - Opletal, Lubomír; Skřivanová, Věra (Karolinum, 2010)
Nutraceutika jsou skupinou komerčních potravinářských produktů, používaných v západní Evropě, USA a Japonsku, jež jsou známy již relativně dlouhou dobu. Nejedná se však ani o léčivé přípravky, ani o potravinu ve vlastním slova smyslu, ale o potravinu s příznivým působením na fyziologii člověka, která má často preventivní účinek vůči některým chorobám. Předkládaná monografie přináší základní informace z oblasti potravin pro zvláštní výživu, jež nejsou českým farmaceutům příliš známé, přičemž cílem publikace je rychle a operativně informovat farmaceuta o základních faktech týkajících se nutraceutik. Kniha je rozdělena do dvou částí: první zahrnuje úvod do tématu včetně nástinu legislativní problematiky a základního rozdělení nutraceutik, druhá část se pak zabývá jejich podrobnější systematikou.
Keywords: biochemie; zemědělství a potravinářství; Animals; biologické přípravky; Probiotics; Biological Products; Animal Feed; Dietary Supplements; Animal Husbandry; Anti-Bacterial Agents; potravní doplňky; fyziologie; fyziologie výživy zvířat; probiotika; Animal Nutritional Physiological Phenomena; krmivo pro zvířata; věda o výživě zvířat; zvířata; chov zvířat; antibakteriální látky; Animal Nutrition Sciences