Proměny rodinných a profesních startů - Hamplová, Dana; Mitchell, Eva; Vítečková, Miluše; Klímová Chaloupková, Jana (Sociologický ústav Akademie věd České republiky, 2010)
Rodinné a pracovní starty jsou v sociologii pojímány jako součást širšího procesu přijetí souboru sociálních rolí spjatých se statusem dospělého – tzv. přechodu do dospělosti. Zatímco některým dílčím tranzicím vstupu do dospělosti, jako je vstup do prvního partnerského soužití či vstup do rodičovství a faktorům, které jsou spojeny s prodlužováním období bezdětnosti, byla v české sociologii věnována poměrně velká pozornost, řada dalších témat stála dosud více méně stranou zájmu. Kniha se soustředí na počátky pracovních a rodinných drah mladých mužů i žen. Jejím cílem je přispět diskusi o de-standardizaci životních drah a růstu nestability pracovních drah. Předkládaná publikace čerpá z kvantitativních výzkumů provedených v České republice i z mezinárodních srovnávacích projektů a z dat kvalitativních výzkumů a využívá sofistikovaných statistických metod.
Keywords: profesní mobilita; zaměstnanost; Employment; dospělí; Career Mobility; Adult; Marriage; sociologie; mimomanželské vztahy; Family Characteristics; Extramarital Relations; charakteristiky rodiny; vytváření politiky; Policy Making; manželství