Brány vnímání ; Nebe a peklo - Huxley, Aldous; Procházka, Milan; Plesnivý, Jiří (Maťa, 2011)
Aldous Leonard Huxley (1894 - 1963) byl anglický spisovatel, je znám asi hlavně díky románu Konec civilizace. Zajímal se o mystiku, filosofii, psychologii i v jeho době teprve rodící se neurovědy. Předkládáné dva eseje patří k jeho obhajobě halucinogenních látek. Brány vnímání napsal v roce 1954 a Nebe a peklo v roce 1956. Huxley se v nich snaží o docenění psychologického a spirituálního efektu, který pro člověka mohou drogy představovat. Také se věnuje dalším technikám směřujícím k změněným stavům vědomí. V esejích se projevuje autorův zájem o biologii a přírodní vědy. Huxley ale především nabízí strhující subjektivní zkušenost hledání
Nové trendy ; sv. 16
Keywords: Mescaline; meskalin; halucinogeny; percepce; psychologie, klinická psychologie; Hallucinogens; psychofyziologie; Perception; Psychophysiology