Využití metod genetické analýzy pro diagnostiku CMV u imunodeficientních pacientů - Roubalová, Kateřina; Vítek, Antonín; Sedláček, Petr; Hubáček, Petr; Hrbáčková, Hana; Strunecký, Otakar; Žufanová, Svetlana (Iga MZ ČR, 2010)
Genotypizace CMV u skupinových výskytů infekce u příjemců transplantátu krvetvorných kmenových buněk, léčených v UHKT v letech 2004-5, a následná epidemiologická analýza těchto případů, b) vypracování metod pro detekci mutací, spojených s rezistencí CMVna antivirotika, a jejich využití pro charakterizaci kmenů, získaných od pacientů s nedostatečnou odpovědí na antivirovou terapii. Genotypizace bude prováděna na základě analýzy virových glykoproteinů gB a gN pomocí polymorfismu fragmentů restrikčního štěpení genu UL55 (gB) a sekvenace N- koncové části genu UL73 (gN). Pro účely detekce rezistentních mutant bude využita sekvenace funkčně důležitých lokusů genů UL97 a UL54. Porovnání výsledků genetické analýzy s klinickými údaji o léčbě a průběhu infekce.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mutace; cytomegalovirové infekce; biologie; Drug Resistance, Viral; Cytomegalovirus; virová léková rezistence; Polymorphism, Restriction Fragment Length; Genotype; infekční lékařství; genotyp; polymorfismus délky restrikčních fragmentů; Cytomegalovirus Infections; Sequence Analysis; sekvenční analýza; Mutation; transplantologie; Molecular Epidemiology; molekulární epidemiologie