Dlouhodobé hodnocení příčiny arytmie,výsledků léčby, rozvoje srdečního selhání a prognózy u pacientů s fibrilací síní v éře katétrové ablace - prospektivní multicentrická studie - Lábrová, Růžena; Pařízek, Petr; Novák, Miroslav; Branny, Marian; Špinar, Jindřich; Novotný, Tomáš; Rybka, Lukáš (Iga MZ ČR, 2010)
Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu spojenou se zvýšenou morbiditou a mortalitou. Cílem studie je sledování pacientů s fibrilací síní hospitalizovaných ve třech kardiologických centrech za 1 rok a léčených všemi možnými a dostupnými prostředky včetně katetrové ablace. Tito pacienti budou následující 2 roky sledováni a bude hodnocena jejich léčba, klinické výsledky léčby a mortalita. Kromě klasických rizikových parametrů bude sledován význam hladiny BNP. Výsledkem analýzy shromážděnýchdemografických údajů bude navržení optimálních léčebných strategií u pacientů s fibrilací síní.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: fibrilace síní; Disease Management; Atrial Natriuretic Factor; kardiologie; katetrizační ablace; Prognosis; Prospective Studies; výsledek terapie; prognóza; Atrial Fibrillation; management nemoci; Treatment Outcome; prospektivní studie; atriální natriuretický faktor; Catheter Ablation