Genomické profilování v predikci odpovědi na chemoradioterapii u pacientů s lokálně pokročilým karcinomem konečníku - Vyzula, Rostislav; Svoboda, Marek; Hajdúch, Marián; Hoch, Jiří; Bednaříková, Markéta; Budinská, Eva; Coufal, Oldřich; Čoupek, Petr; Fabian, Pavel; Garajová, Ingrid; Garčicová, Jana; Kocáková, Ilona; et al. (Iga MZ ČR, 2010)
Projekt je zaměřen na pacienty s lokálně pokročilým nádorem konečníku, s cílem stanovit profil genové exprese těchto nádorů pomocí DNA čipů. Biologické koreláty genové exprese jsou identifikovatelné, a proto předpokládáme, že biostatistickými nástroji lze integrovat data z DNA čipových analýz a klinickopatologické parametry nádorů a identifikovat prediktivní profily genové exprese. Navrhovaný projekt a použitá metodika dávají předpoklad k identifikaci molekulárních prediktorů a k jejich budoucímu začlenění do funkční diagnostiky nádorů konečníku. Funkční diagnostika a silné molekulární prediktory jsou předpokladem k individualizaci terapie a k dosažení lepších léčebných výsledků a vyšší kvality života pacientů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; Genetic Testing; kolorektální nádory; Colorectal Neoplasms; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; adjuvantní chemoterapie; kvalita života; Molecular Diagnostic Techniques; Protein Array Analysis; gastroenterologie; diagnostické techniky molekulární; radioterapie; Chemotherapy, Adjuvant; čipová analýza proteinů; genetické testování; exprese genu; Nanotechnology; nanotechnologie; Quality of Life; Radiotherapy; Gene Expression; onkologie