Kritické hodnocení některých současných přirozených látek s potenciálním terapeutickým užitím u stavů jaterního poškození : hodnocení in vivo a in vitro - Farghali, Hassan (Iga MZ ČR, 2010)
Poškození hepatocytu a jeho smrt jsou výrazným rysem u všech procesů jaterního onemocnění v identifikaci hlavní farmakologické strategie k předcházení nebo oslabení procesů vedoucích k jaternímu onemocnění u lidí. - Ke studiu jaterního poškození provedeného rozličnými zásahy a to jak chemicky, imunologicky tak i chirurgicky, bude použito několik různých experimentálních živočišných modelů (in vivo) a také buněčných modelů (in vitro). - Výběr in vitro a in vivo přístupů je vztažen k záměru studia, jehož výsledky získané z in vivo a in vitro experimentů by měly být shodné, reprodukovatelné a vzájemně se doplňující. - Za účelem studia celulárních, subcelulárních nebo molekulárních úrovní budou použity isolované jaterní buňky, pro zkoumání protektivníchúčinků studovaných léčiv na játra budou použity in vivo studie a výsledkem tohoto výzkumného projektu bude přesnější definování farmakologické skupiny užívané v hepatoprotekci.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: hepatocyty; Flavonoids; hepatologie; flavonoidy; Hepatocytes; biologické přípravky; stilbeny; Hepatic Insufficiency; Protective Agents; ochranné látky; jaterní insuficience; Stilbenes; farmacie a farmakologie; Biological Products; Ursodeoxycholic Acid; kyselina ursodeoxycholová