Farmakokinetika gentamicinu, predikce dávkování u nedonošených a donošených novorozenců - Martínková, Jiřina; Pokorná, Pavla (Iga MZ ČR, 2010)
U donošených a nedonošených novorozenců léčených aminoglykosidy (především gentamicinem) pro suspektní sepsi během prvního měsíce postnatálního života predikovat individuální dávku podle stanovených plazmatických koncentrací antibiotika. Predikce bude provedena s využitím Bayesovy metody pro odhad individuálních farmakokinetických parametrů (komerčně dotupný softwar MW-Pharm), a to před navozením rovnovážného stavu plazmatických koncentrací. Kontrolou Cmax a Cmin zjistit intraindividuální odchylky odhadu obou klíčových koncentrací od koncentrací skutečně naměřených a dávkování upravit. Vytipovat hlavní faktory (kromě nezralosti ledvin), které se na nepřesnosti odhadu podílejí. Vzhledem k farmakokinetice gentamicinu analyzovat incidenci a závažnost hypokalcemie a zjistit, zda takto navozená hypokalcémie koreluje s incidencí nefrokalcinózy u dětí.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: aminoglykosidy; hypokalcemie; Aminoglycosides; Gentamicins; Neurotoxicity Syndromes; Kidney Diseases; Infant, Premature; rozvrh dávkování léků; Hypocalcemia; Drug Administration Schedule; Infant, Newborn; farmacie a farmakologie; neurotoxické syndromy; gentamiciny; novorozenec; perinatologie a neonatologie; novorozenec nedonošený; nemoci ledvin