Predikce rizika vzniku závažné osteolýzy u TEP kyčelního kloubu na základě vyšetření vybraných cytokinových polymorfismů typu SNP - Mrázek, František; Petřek, Martin; Ambrůzová, Zuzana; Kriegová, Eva; Gallo, Jiří (Iga MZ ČR, 2010)
Osteolýza (OL) je považována za největší problém endoprotetiky kyčelního kloubu. Jde o multifaktoriální proces související s opotřebováním kloubních povrchů implantátu (nejčastěji polyetylénu, dále PE). V patogenezi OL sehrávají klíčovou úlohu makrofágy,osteoblasty, osteoklasty a plejáda cytokinů, z nichž nejdůležitější jsou TNF?, IL-1ß, IL-6. Závažná osteolýza se ale nerozvíjí u všech případů vystavených srovnatelnému počtu PE částic. Předpokládá se proto existence endogenních faktorů, které o dispozici k této komplikaci rozhodují. Jedním z nich je rozdílná aktivita cytokinů daná variabilitou genů, které je kódují (genový polymorfismus =GP). Cílem projektu je testování hypotézy, že existuje významná asociace mezi vybranými typy GP cytokinů a rozsahemOL. Zaměření projektu odpovídá trendům v ortopedii i imunologii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: rizikové faktory; Polyethylenes; diagnostické techniky molekulární; cytokiny; náhrada kyčelního kloubu; Cytokines; polymorfismus genetický; Molecular Diagnostic Techniques; Arthroplasty, Replacement, Hip; Risk Factors; biologie; ortopedie; polyethyleny; Polymorphism, Genetic