Mitochondriální energetický metabolismus v perinatálním období - Zeman, Jiří (Iga MZ ČR, 2010)
Nezralost se významně ovlivňuje morbiditu u předčasně narozených novorozenců. Rychlá změna anaerobního fetálního metabolismu na oxidativní fosforylaci bezprostředně po porodu je nezbytnou podmínkou pro adaptaci na extrauterinní život. Budeme kvantifikovat množství mtDNA v pupečníkové krvi u novorozenců různé gestace a ve svalové a jaterní tkáni získané z autopsie po potratu nebo úmrtí kriticky nemocného novorozence. Budeme charakterizovat složení a aktivity komplexů dýchacího řetězce. V placentě a ve studovaných tkáních budeme studovat expresi nukleárního genu COX4 a mtDNA genu MTCO2 (marker biosyntézy) a stanovíme hladinu mRNA a množství specifických proteáz calpain-2 (CAPN2) a calpain-3 (CAPN 3) indukované při infekci. Studium biogeneze komplexů dýchacího řetězce na biochemické i molekulární úrovni a analýza funkčního dopadu jejich degradace při sepsi či stresu, představuje významnou cestu, která povede k zlepšení péče o kriticky nemocné novorozence.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; mitochondriální nemoci; novorozenec; DNA, Mitochondrial; perinatologie a neonatologie; biologie; energetický metabolismus; Infant, Very Low Birth Weight; Infant, Newborn; Cytochrome-c Oxidase Deficiency; Energy Metabolism; deficit cytochrom-c-oxidázy; messenger RNA; Mitochondrial Diseases; RNA, Messenger; novorozenec s velmi nízkou porodní hmotností; mitochondriální DNA; nemoci novorozenců; Infant, Newborn, Diseases