Modulace antineoplastického efektu retinoidů LOX/COX inhibitory na modelu dětských solidních nádorů : in vitro studie - Veselská, Renata; Zitterbart, Karel; Hermanová, Markéta; Štěrba, Jaroslav (Iga MZ ČR, 2010)
Projekt je zaměřen na analýzu možností modulace antineoplastického efektu retinoidů (13-cis RA, ATRA) jejich kombinovanou aplikací s LOX/COX inhibitory. Modelovým objektem budou linie neurogenních solidních nádorů dětského věku (neuroblastom, medulloblastom). V rámci experimentů bude hodnocena jednak dynamika intracelulárního metabolismu retinoidů (detekce CRABP proteinů), jednak příslušné parametry podmiňující antineoplastický efekt (diferenciace, apoptóza, proliferace, růstové faktory ovlivňující angiogenezi). Výsledné optimální kombinace příslušného retinoidu a LOX/COX inhibitoru budou dále testovány na stejných liniích v podmínkách in vitro v kombinaci s dalšími vybranými protinádorovými léčivy. Experimentální ověření způsobu modulace protinádorového efektu retinoidů na in vitro modelech uvedených solidních nádorů dětského věku by v tomto směru znamenalo důležitý výsledek s potenciálně významnými možnostmi pro klinickou praxi.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Prostaglandin-Endoperoxide Synthases; biologie; retinoidy; Child; onkologie; buněčná diferenciace; dítě; protilátky nádorové; Antibodies, Neoplasm; meduloblastom; Neuroblastoma; cyklooxygenasy; Angiogenesis Inhibitors; inhibitory angiogeneze; Lipoxygenases; lipoxygenasy; Retinoids; pediatrie; neuroblastom; Cell Differentiation; Medulloblastoma