Endogenní post-transkripční regulace genové exprese prostřednictvím miRNA - Votavová, Hana (Iga MZ ČR, 2010)
Projekt vychází z naší dosavadní výzkumné práce, ve které jsme tlumením genové exprese pomocí siRNA analyzovali možnost ovlivnění funkce genů, jejichž změny aktivity byly spojeny s různými onko-hematologickými procesy. Na rozdíl od použití siRNA je tentoprojekt zaměřen na analýzu miRNA, která dovoluje i sledování dereprese genové funkce blokováním endogenních miRNA. Součástí projektu je 1) profilování miRNA čipovou technikou na buňkách buněčných linií a různých buněčných typech izolovaných z periferníkrve zdravých osob a 2) sledování změn genové aktivity po blokaci vybraných miRNA s použitím anti-miRNA a to jak na úrovni transkripce tak translace. V práci budou použity buněčné linie K562, KU182, MOLM7, HL60 a HEL a celkové leukocyty získané z periferní krve zdravých dobrovolníků obojího pohlaví a různých věkových kategorií, případně monocyty a granulocyty a izolované buněčné typy CD34+, CD14+, CD3+. Sledovány budou v hemopoetických buňkách exprimované miRNA: miR15, miR16, miR142, miR155 a miR223.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Transcription, Genetic; mikro RNA; Cell Line, Transformed; Gene Expression Regulation; exprese genu; transformované buněčné linie; genetická transkripce; Gene Expression; MicroRNAs; biologie; regulace genové exprese