Patogeneze inzulínové rezistence u obezity a vybraných endokrinopatií, význam endokrinní aktivity tukové tkáně a mitochondriální dysfunkce - Kršek, Michal; Haluzík, Martin; Marek, Josef; Hána, Václav; Ďurovcová, Viktória; Bártlová, Markéta (Iga MZ ČR, 2010)
Inzulínová rezistence a zvýšená kardiovaskulární morbitida je společným znakem mnoha patologických stavů včetně obezity, Cushingova syndromu a akromegalie. Patogeneze inzulínové rezistence není u těchto stavů dosud do detailů známa. Cílem je studium sekrece a exprese adipocytokinů v tukové tkáni a v monocytech z periferní krve, studium mitochondriální dysfunkce a studium exprese cytoadhezivních molekul u uvedených skupin pacientů před a po provedené intervenci a u zdravých kontrol. 30 zdravých kontrol,30 pacientů s obezitou, 24 pacientů s akromegalií a 15 pacientů s Cushingovým syndromem bude vyšetřeno klinicky, antropometricky, biochemicky a molekulárně biologicky. Výsledkem bude hlubší poznání patogeneze inzulínové rezistence u uvedených stavů a vytipování ovlivnitelných faktorů, které by potencionálně mohly být využity i terapeuticky.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Cushingův syndrom; mitochondriální nemoci; Receptors, Adipokine; Mitochondria; receptory adipokinů; porucha glukózové tolerance; akromegalie; hydrokortison; Obesity; Hydrocortisone; endokrinologie; vnitřní lékařství; Mitochondrial Diseases; mitochondrie; obezita; Acromegaly; Insulin Resistance; inzulinová rezistence; Glucose Intolerance; Cushing Syndrome; tuková tkáň; Adipose Tissue