Polymorfismus HLA-G a KIR genů jako potenciální marker poruch plodnosti žen-selhání embryotransferu a opakovaného potrácení - Madar, Jindřich; Fišerová, Anna; Králíčková, Milena (Iga MZ ČR, 2010)
Selektivní útlum mateřské imunitní reakce vůči implantujícímu se zárodku je podmínkou úspěšné implantace. Klíčovou imunologicky aktivní buněčnou populací na fetomaternálním rozhraní jsou přirození zabíječi (NK buňky). KIR (Killer Immunoglobulin-like Receptor) je inhibičním receptorem NK buněk, jeho interakcí s ligandem (trofoblastový HLA-G) dochází k útlumu cytotoxické aktivity NK buněk v periimplantační zóně děložní sliznice. Leukemia inhibiting factor (LIF) je pleiotropní cytokin, jehož zvýšená koncentrace v periimplantační zóně děložní sliznice tlumí imunitní reakci matky vůči zárodku a usnadňuje implantaci. Typizací genů pro KIR a HLA-G bude zjišťováno, zda některé alely (kombinace alel) koincidují se zhoršenou implantací zárodku a/nebo výskytem potratu. Bude využito jako predikční znak pro léčebný postup.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: receptory KIR; Embryo Implantation; buňky NK; Trophoblasts; Receptors, KIR; Embryo Loss; trofoblasty; Reproductive Techniques, Assisted; implantace embrya; Polymorphism, Genetic; polymorfismus genetický; infertilita; HLA Antigens; gynekologie a porodnictví; asistovaná reprodukce; Killer Cells, Natural; biologické markery; Infertility; fertilizace in vitro; ztráta embrya; reprodukční lékařství; Biomarkers; biologie; Leukemia Inhibitory Factor; HLA antigeny; Fertilization in Vitro; leukemický inhibiční faktor