Matrix metalloproteinázy v imunopatogenezi roztroušené sklerózy - Benešová, Yvonne; Kadaňka, Zdeněk; Hladíková, Magdaléna; Novotná, Hana (Iga MZ ČR, 2010)
Cílem práce je analýza aktivity MMP-2,MMP-9 a jejich inhibitorů a hodnotit vztah k aktivitě, formě choroby, tíži klinického postižení a ovlivnění léčbou.Určit asociační vztah genetických polymorfismů lokalizovaných v kandidátních genech s MS. Soubor budetvořen asi 80-ti pacienty s roztroušenou sklerózou dle Mc Donaldových kriterií jistou, kontrolní soubor bude složen z 50-ti zdravých dobrovolníků. Stanovení hladin MMP-2,MMP-9,TIMP-2 a TIMP-9 v periferní krvi bude provedeno metodou ELISA. Hladiny budouměřeny na počátku sledovaného období, dále vždy při atace a na konci sledovaného období. Genotypizace MMPs bude provedena metodami molekulární biologie.Bude odebráno 10 ml periferní krve s následnou izolací DNA a RNA Bude použita metoda PCR, restrikční analýza a heteroduplexová analýza.MMPs jsou slibným biologickým markerem, který by umožňoval laboratorní monitoraci onemocnění a hodnocení efektu léčby u pacientů s RS.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: inhibitory matrixových metaloproteinas; roztroušená skleróza; Polymorphism, Genetic; Matrix Metalloproteinase 9; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Multiple Sclerosis; matrixová metaloproteinasa 2; polymorfismus genetický; Matrix Metalloproteinase 2; neurologie; polymerázová řetězová reakce; ELISA; biologie; Polymerase Chain Reaction; matrixová metaloproteinasa 9; genotyp; Immunogenetic Phenomena; imunogenetické jevy; Matrix Metalloproteinase Inhibitors; Genotype