Test 3F : dysartrický profil - Roubíčková, Jaroslava (Galén, 2011)
Dysartrie je motorická neurogenní porucha řeči, která vznikne na podkladě postižení centrálního nebo periferního nervového systému. Test 3F hodnotí sílu a rozsah řečové poruchy dospělého pacienta postiženého dysartrií. Je určen především klinickým logopedům a foniatrům. Může však posloužit i speciálním pedagogům a ostatním zdravotníkům, kteří s pacienty s touto poruchou řeči přicházejí do kontaktu. Test tvoří tři samostatné oddíly: F1 - faciokineze (zaměřuje se na činnost artikulačních svalů), F2 - fonorespirace (zabývá se dýcháním, funkcí hlasivek a vzájemnou fonorespirační koordinací), F3 - fonetika (věnuje se mluvní stránce sledovaných projevů). Test 3F nyní vychází v nové, přepracované podobě, doplněný o elektronickou verzi na CD a o diagnostickou a textovou přílohu.
Keywords: poruchy artikulace; Speech Disorders; Diagnostic Techniques and Procedures; diagnostika; Adult Children; Neuromuscular Diseases; diagnostické techniky a postupy; Adult; Articulation Disorders; dospělí; dospělé děti; průzkumy a dotazníky; poruchy řeči; neuromuskulární nemoci; fonetika; Phonetics; mozková obrna; neurologie; Dysarthria; Cerebral Palsy; Surveys and Questionnaires; dysartrie