Čtyři temperamenty : příručka pro školu i život - Eller, Helmut (Fabula, 2011)
Lidské temperamenty jsou prastaré téma, které nedalo spát starověkým filosofům ani básníkům 18. století. A vrátil se k němu i Rudolf Steiner, aby mu vdechl nový život. Jeho následovníci, zejména waldorfští učitelé, již desítky let s temperamenty dětí cíleně pracují a svých poznatků využívají k lepší pedagogické práci, ale také k vědomému a kvalitnímu utváření sociálních vztahů a v neposlední řadě i k sebepoznání a sebevýchově. Čtenář v knize najde především velké množství praktických tipů a rad, jak s temperamenty pracovat ve vyučování, v jednotlivých předmětech, jak temperamenty ve škole harmonizovat, i jak s nimi nakládat a používat je při výchově v rodině. Předposlední kapitola je pak věnována temperamentům v soužití dospělých a poslední v sebevýchově.
Keywords: Temperament; Self-Assessment; pedagogika; interpersonální vztahy; chování a mechanismy chování; temperament; Child; psychologie, klinická psychologie; Interpersonal Relations; výchova dítěte; dítě; sociologie; Child Rearing; Behavior and Behavior Mechanisms; Teaching; vyučování; sebezhodnocení (psychologie)