Alternativní medicína a léčitelství - Heřt, Jiří (Věra Nosková, 2011)
Lékař, anatom, profesor Jiří Heřt se zabývá problematikou alternativní medicíny a léčitelství, déle než čtvrt století sleduje vývoj a nové směry v tomto oboru lidské činnosti. Dá se říci, že o věci ví téměř vše, co se vědět dá, a umí to také srozumitelně sdělit. Přestože je lékař, neodsuzuje alternativce, léčitele a jejich nabídku a činnost šmahem, ale poctivě tuto oblast studuje a zamýšlí se nejen nad jejími riziky, ale vidí i možnosti a nepopírá úspěch některých směrů. Kniha je užitečná především pro současné klienty léčitelů či lékařů, používajících a lternativní medicínu. Pomůže jim dokonale se zorientovat v tom, co tento trh nabízí, a s jakým efektem či riziky, ale může rozšířit vzdělání a poznatky z oboru i lidem, kteří nabízejí své služby, léčení a eventuálně i vyléčení, podnikavcům oboru, který stojí mimo zákon. Vděčně ji jistě přijmou i kolegové lékaři a vůbec lidé vědy, svá témata v ní naleznou například psychologové. Především ale kniha osloví čtenáře, kteří léčitelství a alternativní medicínu nadšeně vyznávají, nebo jsou na rozpacích či ji razantně odmítají - všichni v ní naleznou fundované argumenty i oprávněné pochybnosti.
Keywords: buddhismus; věda; šamanismus; etnofarmakologie; akupunktura; tradiční čínská medicína; Holistic Health; alternativní lékařství; komplementární terapie; Buddhism; Pharmacognosy; parapsychologie; Complementary Therapies; homeopatie; Spiritual Therapies; Ethnopharmacology; Phytotherapy; holistické zdraví; Medicine, Traditional; fytoterapie; ájurvéda; Self Medication; Medicine, Ayurvedic; Science; techniky cvičení a pohybu; Acupuncture; samoléčba; Exercise Movement Techniques; spirituální terapie; Shamanism; farmakognozie; Medicine, Chinese Traditional; tradiční lékařství; medicína založená na důkazech; Parapsychology; Evidence-Based Medicine; Homeopathy