Posttraumatická stresová porucha, bio-psycho-sociálne aspekty EMDR a autogénny tréning pri pretrvávajúcom ohrození : prípadová štúdia - Hašto, Jozef; Vojtová, Hana (Univerzita Palackého v Olomouci, 2012)
Začlenenie diagnostickej kategórie posttraumatickej stresovej poruchy (PTSP) do amerického a medzinárodného diagnostického systému a vymedzenie pojmu \"mimoriadneho stresora\" zrejme prispelo k prudkému rozvoju psychotraumatológie a ku skúmaniu účinných terapeutických postupov pri tejto najtypickejšej traumatogénnej poruche. Existujú solídne dôkazy pre efektivitu určitých psychoterapeutických postupov a tiež pre určitý typ farmakoterapie pri posttraumatických stresových poruchách. Na príklade kazuistiky ilustrujeme využitie EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) na zvládnutie symptomatiky PTSP a autogénneho tréningu ( AT) na zvýšenie odolnosti při pretrvávaní stresorov a ohrozenia.
Keywords: Autogenic Training; autogenní trénink; Desensitization, Psychologic; Stress Disorders, Post-Traumatic; psychiatrie; posttraumatická stresová porucha; desenzibilizace (psychologie)