Veršované znakování : komunikujeme s miminky a batolaty : znaky, gesty, mimikou - Suchá, Romana (Edika, 2012)
Kniha Veršované znakování obsahuje soubor krátkých, snadno zapamatovatelných básniček, které jsou spojeny s jednoduchým znakem – jednoduchou pohybovou hříčkou. Hlavní myšlenka vychází z koncepce „znakování s miminky“, která podporuje a rozvíjí přirozenou komunikaci dětí raného věku. Jednotlivé znaky ve svém základě představují gesta, která v životě běžně používáme. Jejich výhodou je zejména jednoduchost a srozumitelnost. Většina znaků je pro nás přirozená a ve své podstatě se je nemusíme učit. Stačí se na dítě „vyladit“, všímat si jeho nemluvených projevů a reagovat na ně. Znakování je pro děti velmi prospěšné. Díky němu se urychluje rozvoj řeči a dále má pozitivní vliv na rozvoj pohybových dovedností, myšlení a představivosti. S jejich pomocí se dítě učí poznávat svět, lépe si uvědomuje souvislosti. Navíc poskytuje příležitost pro vzájemné sdílení a upevnění pouta mezi rodičem a dítětem.
Keywords: Nonverbal Communication; Gestures; komunikace; Child; neverbální komunikace; psychologie, klinická psychologie; posunková komunikace; Manual Communication; výraz obličeje; Infant; Facial Expression; gesta; sociologie; kojenec; dítě; Parent-Child Relations; Communication; vztahy mezi rodiči a dětmi