Deprese jako řeč unavené duše : cesty z temné noci duše - Dahlke, Rüdiger; Dahlke, Margit (Fontána, 2012)
Autor zkoumá psychodynamiku deprese. Tato dynamika probíhá podle velmi jednoduchého vzorce rozporu mezi vlastním očekáváním a subjektivní realitou. Může to být manželství, které spěje k rozvratu, kopec viny nebo ztráta perspektivy v zaměstnání. Kromě těchto individuálních témat se však autor věnuje i kolektivním faktorům: hektice dnešní doby, tlaku inovací, komplexnosti moderního života, rozpadu společenských struktur a \"individualizaci\" naší společnosti. Dahlke ukazuje, jak můžeme ze svého stínu vysvobodit své podvědomé představy a jak se můžeme zbavovat starých struktur. Praktická cvičení nám pomohou uvolnit zablokovanou životní energii, získat půdu pod nohama a opět začít aktivně utvářet svůj život.
Keywords: psychoterapie; Mental Health; psychiatrie; Psychotherapy; duševní zdraví; Depression; deprese