Život a dílo Vladimíra Tardyho - Plháková, Alena; Pechová, Olga (Academia, 2012)
Cílem knihy je oživit zájem o dílo profesora Karlovy univerzity Vladimíra Tardyho (1906–1987), prominentního českého psychologa 20. století. V první části je Tardyho životní příběh začleněn do kontextu dramatických společenských změn ve střední a východní Evropě, které se v bývalém Československu projevily dvěma vlnami politické represe. Další čtyři části jsou věnovány Tardyho odbornému přínosu v oblasti filosofie, psychologie osobnosti, dějin psychologie a grafologie, a to včetně ohlasů jeho práce. Autorky vycházely z Tardyho publikovaných i nepublikovaných studií, z jeho deníků, osobní korespondence, ze vzpomínek pamětníků i z nově zpřístupněných archivních materiálů. V příloze čtenář nalezne úplnou bibliografii Tardyho díla, včetně 130 recenzí, chronologický přehled významných událostí jeho života a rozhovor s docentem Karlem Balcarem, který byl Tardyho studentem i spolupracovníkem.
Paměť ; sv. 42
Keywords: Československo; Psychology; dějiny 20. století; filozofie; Česká republika; History, 20th Century; psychologie, klinická psychologie; humanitní vědy a umění; Philosophy; psychologie; Czech Republic; Czechoslovakia