Etika pro zdravotně sociální pracovníky - Kutnohorská, Jana; Cichá, Martina; Goldmann, Radoslav (Grada Publishing, 2011)
Od pracovníků v zdravotně sociálních oborech se očekává vysoká kulturní úroveň osobnostní výbavy, altruistické jednání a schopnost hledat při řešení každodenních problémů cesty, které respektují důstojnost člověka v tíživé situaci. Při své práci se setkávají s klienty různých věkových a sociálních skupin, s klienty různě zdravotně či sociálně znevýhodněnými i s tzv. \"obtížnýmii\" klienty.V důsledku toho je jejich práce náročná a vyžaduje překonávání řady úskalí. Autoři publikace se snažili vytvořit syntetické dílo, které pojednává o různých etických aspektech zdravotní a sociální práce, a které tudíž pomůže připravit zdravotně sociální pracovníky tak, aby jejich jednání a chování v každodenním kontaktu s klienty bylo profesionální a etické.
Keywords: Social Support; etika, bioetika, lékařská etika; sociální práce; zdravotnické služby; Professional-Patient Relations; vztahy mezi zdravotnickým pracovníkem a pacientem; sociální opora; Health Services; Social Work