Léčba bolesti : současné přístupy k léčbě bolesti a bolestivých syndromů - Hakl, Marek (Mladá fronta, 2011)
Monografie našich předních specialistů v oboru algeziologie si klade za cíl poskytnout čtenáři přehledné a aktuální informace o problematice především chronické bolesti včetně jejích dopadů na pacienta (fyzických, psychických a sociálních) a zároveň (vzhledem ke vzrůstajícímu počtu pacientů trpících chronickou bolestí) i dopadů na ekonomiku. Autoři mj. apelují na racionální volbu farmakoterapie s obezřetností při volbě volně prodejných přípravků a nepodceňování komunikace s pacientem. V úvodních kapitolách jsou stručně zmíněny patofyziologie bolesti, její dělení a psychosociální souvislosti chronické bolesti. Samostatné kapitoly jsou pak věnovány metodám léčby bolesti – farmakoterapii, invazivním metodám, psychoterapii chronického algického syndromu a dalším léčebným metodám (např. akupunktuře a TENS). V druhé, „speciální“ části publikace se autoři podrobně zabývají léčbou jednotlivých bolestivých syndromů – bolestmi hlavy, zad, komplexním regionálním bolestivým syndromem, bolestmi na hrudi a bolestí břicha, léčbou bolesti u seniorů, neuropatickou bolestí, léčbou onkologické a průlomové bolesti. Zvláštní kapitola je věnována léčbě akutní bolesti. Text doplňuje obrazová dokumentace a řada tabulek.
Aeskulap
Keywords: Acute Disease; Chronic Disease; Signs and Symptoms; Pain; farmakoterapie; příznaky a symptomy; terapie; bolest; chronická nemoc; akutní nemoc; Drug Therapy