Jazyková a komunikativní kompetence dětí s mentálním postižením - Zezulková, Eva (Ostravská univerzita v Ostravě, Pedagogická fakulta, 2011)
Monografie analyzuje podmínky vývoje řeči u dětí s lehkou mentální retardací, poukazuje na vzájemné souvislosti mezi myšlením a řečí a klade důraz na rozvoj auditivní diferenciace řeči v kontextu dílčích způsobilostí komunikativní kompetence žáků v základní škole. Seznamuje rovněž s výsledky výzkumu zaměřeného na zjišťování a posuzování úrovně vybraných oblastí auditivní diferenciace řeči u žáků v mladším školním věku, z nichž vyvozuje návrhy pro speciálně pedagogickou teorii a praxi.
Keywords: Communication Disorders; výchova mentálně retardovaných; pedagogika; speciální vzdělávání; Mainstreaming, Education; Education, Special; percepce řeči; Speech Perception; Education of Persons with Intellectual Disabilities; Children with Disabilities; zdravotně postižení; komunikační poruchy; postižené děti; integrovaná výuka