Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu - Laco, Jan (Galén, 2012)
Monografie se zabývá aktuálním tématem úlohy lidských papilomavirů v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí. V prvních kapitolách jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o dlaždicobuněčném karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Druhá část monografie je věnována lidským papilomavirům, se zvláštním zaměřením na jejich úlohu při vzniku tohoto zhoubného nádoru. V samostatné obrazové příloze jsou pak ilustrovány nálezy z vlastního výzkumu věnovaného této problematice.
Keywords: Papillomavirus Vaccines; otorinolaryngologie; Papillomaviridae; Carcinoma, Squamous Cell; nádory úst; vakcíny proti papilomavirům; Mouth Neoplasms; nádory orofaryngu; spinocelulární karcinom; Oropharyngeal Neoplasms; onkologie