Těhotná v ordinaci negynekologa - Binder, Tomáš; Vavřinková, Blanka (Mladá fronta, 2011)
Prenatální péče v České republice je sice vyhrazena převážně ambulantním gynekologům, těhotná žena se však často obrací na praktické lékaře nebo odborníky jiných oborů v situacích, kdy se domnívá, že její potíže s těhotenstvím nesouvisejí, nebo o svém těhotenství neví. Pochybení lékaře, které má za následek poškození nebo smrt plodu či matky, je velmi často medializováno a veřejností vnímáno zvláště negativně. Tato kniha by měla napomoci odborníkům nejrůznějších specializací i mladým gynekologům orientovat se v porodnicko-gynekologické problematice natolik, aby se vyvarovali hrubých chyb, a naopak se zbavili často až přehnaných a neodůvodněných obav z možného poškození plodu spojených se zvolenou léčbou. Měla by jim pomoci rozlišit situace, kdy je možné obtíže těhotné ženy řešit ve vlastní režii a kdy je třeba odeslat pacientku ke specialistovi. V úvodu jsou stručně popsány fyziologické změny v těhotenství a vývoj plodu, následuje kapitola shrnující pravidla prenatální péče v ČR. Podstatnou část textu tvoří kapitoly týkající se základních onemocnění (v přímé i nepřímé souvislosti s těhotenstvím) včetně doporučené farmakoterapie v těhotenství a šestinedělí. Nechybí ani téma návykových látek, problematika očkování v těhotenství, praktické rady týkající se první pomoci u porodu. Závěrem jsou zodpovězeny otázky pracovní neschopnosti, mateřské dovolené a pracovněprávní ochrany těhotné ženy.
Aeskulap
Keywords: veřejné zdravotnictví; Women; Postpartum Period; prenatální diagnóza; porod; gynekologie a porodnictví; těhotenství; Prenatal Diagnosis; fyziologie výživy v těhotenství; Parturition; First Aid; ženy; komplikace těhotenství; prenatální péče; Prenatal Nutritional Physiological Phenomena; Prenatal Care; Substance-Related Disorders; Pregnancy Complications; poporodní období; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Pregnancy; první pomoc