Chybějící otec, chybující syn : jak absence otce ovlivňuje utváření mužské identity - Corneau, Guy (Portál, 2012)
Autor pojednává o morálním zranění, jímž trpí někteří muži, kterým scházel kvalitní kontakt s otcem. Fyzická absence otce se u nich projevuje po stránce afektivní a psychické a vyvolává určité nedostatky při utváření mužské identity ještě i v době, když tito synové dospěli, případně se sami stali otci. Autor vychází z vlastního života (zejména ze vztahu s vlastním otcem, resp. bez něj), z portrétů různých mužů a jejich příběhů a z příkladů z vlastní terapeutické praxe. Seznamuje čtenáře s tím, jak se tito muži jeví navenek, a jací doopravdy jsou uvnitř. Ukazuje důsledky, jež se projevily u synů, kteří vyrostli bez otce nebo jakoby bez otce. Ve své knize nabízí možnosti k lepšímu vzájemnému pochopení a souznění mezi mužem a ženou, rodiči a dětmi. V závěrečných kapitolách ukazuje, jak najít východiska a zbavovat se důsledků.
Spektrum
Keywords: identifikace (psychologie); rozvoj osobnosti; dítě; Personality; vztahy mezi otcem a dítětem; Father-Child Relations; poruchy osobnosti; Adolescent; Masculinity; psychoanalytická interpretace; osobnost; psychologie, klinická psychologie; Male; Personality Disorders; Identification, Psychological; krize identity; mužskost; Psychoanalytic Interpretation; Child; mužské pohlaví; Identity Crisis; mladiství; Personality Development