Klinická psychiatrie - Praško, Ján; Možný, Petr (Tigis, 2011)
Věda nutně vstoupila do všech lékařských oborů. Je to patrné obzvláště na psychiatrii, která prošla v posledních 30 letech zásadními změnami. Víme podstatně více o mozku a jsme schopni se dívat na velmi jemné procesy, které v něm probíhají. Nacházíme cesty ke genetickému mapování efektivní farmakoterapie. Nejnovější přístupy v psychoterapii umožňují úspěšně pracovat s nejtěžšími pacienty, naučit chronicky nemocného, jak si sám může zpochybnit své bludy a halucinace. Stále více se v léčbě uplatňují postupy založené na důkazech. Od vědeckých poznatků k praktické léčbě je kratší a srozumitelnější cesta. Kniha nabízí příběhy pacientů a praktické postupy v léčbě. Časté budou příklady, drobné i delší kazuistické viněty, aby bylo jasné, jak to ve skutečnosti vypadá právě u našich pacientů.
Keywords: Psychiatry; klinické lékařství; psychiatrie; Clinical Medicine