Stanovení perioperačních prognostických faktorů karcinomu mléčné žlázy - Černá, Monika; Hes, Ondřej; Třeška, Vladislav; Topolčan, Ondřej (Iga MZ ČR, 2012)
Výzkumný projekt bude zahrnovat ženy s karcinomem mléčné žlázy primárně řešitelným chirurgicky. U těchto žen stanovíme z krve vybrané růstové faktory a nádorové markery. Krevní vzorky budou odebírány předoperačně a v definovaných časových intervalech pooperaci. Následným statistickým zpracováním výsledků budeme provádět korelaci s patologickými charakteristikami nádoru, jako je histopatologický typ nádoru, exprese hormonálních receptorů (ER a PR), proliferační aktivita, overexprese c-erbB2 ,stagingem onemocnění a dalšími faktory - věk nemocné v době stanovení diagnózy, věk 1. porodu/nullipara, kojení, onkologická pozitivita/negativita rodinné anamnézy, hormonoterapie, gynekologické operace a jiná maligní onemocnění v osobní anamnéze, kouření, BMI. Jako srovnávací skupinu jsme si definovali ženy odoperované pro benigní tumor prsu, nejčastěji fibroadenom.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Biomarkers, Tumor; protoonkogenní proteiny c-met; nádorové biomarkery; Histology, Comparative; onkologie; Proto-Oncogene Proteins c-met; Tissue Kallikreins; Breast Neoplasms; nádory prsu; tkáňové kalikreiny; histologie srovnávací; Connective Tissue Growth Factor; tkáňový polypeptidový antigen; gynekologie a porodnictví; růstový faktor pojivové tkáně; Postoperative Period; Preoperative Period; předoperační období; Tissue Polypeptide Antigen; pooperační období