Pilotní studie neinvazivního monitorování hepatotoxicity v průběhu dlouhodobé farmakokineticky řízené léčby psoriázy metotrexátem a kyselinou listovou - Chládek, Jaroslav; Šimková, Marie; Hroch, Miloš; Vávrová, Jaroslava; Vaněčková, Jaroslava; Hůlek, Petr (Iga MZ ČR, 2012)
Pilotní studie hodnotící metody neinvazivního sledování rizika hepatotoxicity v podmínkách dlouhodobé terapie středně těžké a těžké psoriázy metotrexátem (MTX) a kyselinou listovou. U nemocných nově zahajujících léčbu bude dávkování MTX individualizovánopodle farmakokinetiky s pomocí vyšetření koncentrací MTX v plazmě po testovací dávce. V průběhu dvouletého sledování bude dávkování MTX a suplementace kyselinou listovou optimalizováno podle koncentrace polyglutamátů MTX a kyseliny listové v erytrocytech. Bezpečnost terapie bude posuzována při pravidlených kontrolních vyšetřeních zahrnujících biochemické a hematologické testy včetně neinvazivních bioindikátorů hepatotoxicity (Fibrotest, kyselina hyaluronová, aminoterminální peptid prokolagenu III). Kontrolní skupiny zahrnou nemocné dlouhodobě (> 2 roky) tolerující MTX a nemocné léčené biologickými léčivy.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: kyselina listová; Drug Monitoring; psoriáza; methotrexát; Long-Term Care; Prospective Studies; Liver; prospektivní studie; Psoriasis; dermatovenerologie; kvalita života; Quality of Life; monitorování léčiv; Methotrexate; farmakoterapie; farmacie a farmakologie; Folic Acid; játra; dlouhodobá péče