Molekulární charakteristiky bordeline ovariálních tumorů ve vztahu k biologickému chování nádorů - Zikán, Michal; Cibula, David; Dundr, Pavel; Pinkavová, Ivana; Pohlreich, Petr (Iga MZ ČR, 2012)
Navrhovaný projekt se zabývá retrospektivním studiem molekulárních charakteristik borderline nádorů vaječníků a vztahem těchto charakteristik k biologickému chování nádorů. V tkáních tumorů budou zkoumány četnosti a způsoby inaktivace některých buněčnýchcest. Analyzovány budou jak genetické ? mutace genů KRAS a BRAF a ztráta heterozygosity v chromozomálních oblastech nesoucích některé tumorsupresory -, tak epigenetické (metylace promotorových sekvencí) změny. Porovnáním molekulárních změn v benigních,borderline a maligních nádorech vaječníků budou identifikovány změny důležité pro progresi nádoru v invazivní karcinom. Získaná data budou vztažena ke klinicko-patologickým charakteristikám nádorů u jednotlivých pacientek. Výsledkem pak bude model predikce biologického chování bordeline nádorů na základě jejich molekulárních charakteristik. Takovýto model bude v kontextu výzkumu borderline ovariálních nádorů jedinečný a umožní přizpůsobit terapii konkrétním charakteristikám nádoru u konkrétní pacientky.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Oncogene Protein p21(ras); nádory vaječníků; Proto-Oncogene Proteins; protoonkogenní proteiny; smíšený nádor Müllerův; Ovarian Neoplasms; ztráta heterozygozity; protoonkogenní proteiny B-raf; onkologie; metylace DNA; Retrospective Studies; Neoplasm Staging; transformované buněčné linie; onkogenní protein p21(ras); Mixed Tumor, Mullerian; biologie; Cell Transformation, Neoplastic; promotorové oblasti (genetika); Proto-Oncogene Proteins B-raf; gynekologie a porodnictví; DNA Methylation; retrospektivní studie; staging nádorů; Cell Line, Transformed; Loss of Heterozygosity; nádorová transformace buněk; Promoter Regions, Genetic