Imunitní aktivace v průběhu infekce polyoma BK viru po transplantaci ledviny - Viklický, Ondřej (Iga MZ ČR, 2012)
Monitorace hladin BK virové DNA v séru a moči u pacientů po transplantaci ledviny. Molekulárně biologickými metodami (analýza exprese vybraných genů pro cytokiny a chemokiny) prokázat, že sledování míry exprese vybraných genů cytokinů v moči pacientů s aktivní BKV infekcí v kombinaci se stanovením počtu kopií BKV je vhodným diagnostickým nástrojem pro predikci dlouhodobého osudu transplantované ledviny. Zjistit zda existuje vztah mezi mírou exprese genů pro cytokiny a chemokiny v moči a v bioptické tkáni transplantované ledviny.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: BK Virus; Prognosis; časná diagnóza; cytokiny; Immunosuppression Therapy; diagnostické techniky molekulární; Kidney Transplantation; Early Diagnosis; Molecular Diagnostic Techniques; DNA, Viral; nemoci ledvin; imunologické faktory; Cytokines; transplantace ledvin; polyomavirové infekce; Kidney Diseases; Immunologic Factors; prognóza; virus BK; DNA virů; nefrologie; imunosupresivní léčba; virologie; Chemokines; Gene Expression; chemokiny; Polyomavirus Infections; biologie; exprese genu