Biofilm - významný faktor virulence u infekcí močových katétrů; detekce a možnosti ovlivnění - Holá, Veronika; Růžička, Filip; Horká, Marie; Votava, Miroslav; Tejkalová, Renata (Iga MZ ČR, 2012)
Projekt se zaměřuje na problematiku biofilmových infekcí močového traktu. Na základě našich předchozích prací a předběžných studií jsme se zaměřili na studium vlastností mnohodruhového biofilmu, který se u těchto infekcí vyskytuje. Kapilární izoelektrickou fokusací lze odlišit mikroby na základě jejich povrchových vlastností. Ověření této metody pro močové infekce otevírá další v diagnostice další možnosti. Stejně tak lze kapilární izoelektrickou fokusaci využít při rozlišení biofilmpozitivních a biofilmnegativních mikrobů. Studie zahrnuje kmeny izolované z infekcí močových katétrů a zaměřuje se na studium smíšených společenstev těchto mikrobů a jejich vlastností. Pro volbu vhodné terapie je nutno zjistit citlivost jednotlivých mikroorganizmů rostoucích v biofilmu k antimikrobiálním látkám, tedy ne pouze MIC, ale i MBIC. To je podmínkou účinného zásahu proti biofilmům jako zdroji močových infekcí.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Isoelectric Focusing; isoelektrická fokusace; grampozitivní bakteriální infekce; infekce močového ústrojí; Gram-Negative Bacterial Infections; biofilmy; katétrové infekce; gramnegativní bakteriální infekce; infekční lékařství; Urinary Tract Infections; Drug Resistance, Bacterial; urologie; Biofilms; Gram-Positive Bacterial Infections; bakteriální léková rezistence; Catheter-Related Infections