Změny exprese PAR's a cytokinů a jejich receptorů u fibrotizujících plicních procesů a procesů plic spojených s redukcí počtu alveolů bez jizvení (idiopatická plicní fibróza vs. CHOPN) - Matěj, Radoslav; Manďáková, Petra; Koziar Vašáková, Martina; Šterclová, Martina; Stránská, Eliška (Iga MZ ČR, 2012)
Předpokládáme rozdílné zastoupení cytokinů, chemokinů a jejich receptorů a PAR´s u pacientů s IPF a CHOPN. Lze předpokládat, že hladina exprese PAR´s bude v případě chronického zánětlivého procesu typu CHOPN výraznější. Naše dosavadní výsledky vyšetřenígenových polymorfismů cytokinů ukazují na možnost lokalizace specifických genových polymorfismů disponujících k rozvoji plicní fibrózy v oblasti promotoru IL-1 alfa, v oblasti genu pro IL-2 a v oblasti promotoru IL-4. Lze tedy předpokládat, že tyto polymorfismy mohou ovlivňovat i expresi těchto působků a tudíž i jejich receptorů a PAR?s. Modelové výsledky našich předchozích prací také dokládají, že produkce PAR´s koreluje s expresí TGF- beta při radiačním poškození, a proto předpokládáme změnu exprese PAR´s i u pacientů s IPF a/ nebo CHOPN v korelaci s uvedenými polymorfismy. Předpokládáme i odlišnou expresi mezi jednotlivými typy PAR´s.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; ErbB Receptors; erbB receptory; receptor PAR-2; receptor PAR-1; inhibitory ACE; Chemokines; Receptor, PAR-1; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Receptor, PAR-2; idiopatická plicní fibróza; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; imunoenzymatické techniky; chronická obstrukční plicní nemoc; pneumologie a ftizeologie; polymorfismus genetický; Immunoenzyme Techniques; chemokiny; exprese genu; Polymorphism, Genetic; Gene Expression