Markery transplantační tolerance po transplantaci ledviny - Viklický, Ondřej (Iga MZ ČR, 2012)
V tomto projektu bude u 75 nemocných po transplantaci ledviny v riziku rejekce prospektivně sledována (v definovaných intervalech) přítomnost přirozeně se vyskytujících regulačních T lymfocytů (CD4+CD25+FoxP3+) stejně tak jako míra exprese mRNA genu proFoxP3, TOAG a alfa2 manosidázu v periferní krvi. Budou studováni nemocní léčení 2 definovanými imunosupresivními režimy (3-kombinace imunosupresiv (TAC, MMF, steroidy) s indukcí ATG u nemocných s panelreaktivními protilátkami (PRA) >50% (n=25) a nemocníléčení stejnou trojkombinací imunosupresiv (n=50) s PRA<50%, kteří nebudou léčeni indukční imunosupresí. V biopsiích štěpů bude analyzována exprese genů stejných biomarkerů a také jejich proteinů. Uvedené biomarkery jsou spojeny se sníženou imunitní reakcí příjemce proti štěpu a proto bude provedena korelace expresí těchto biomarkerů s renální funkcí, výskytem akutních rejekcí a konečně i s přežitím štěpů v průběhu prvního roku po transplantaci ledviny.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Molecular Diagnostic Techniques; Biopsy; biologické markery; forkhead transkripční faktory; Forkhead Transcription Factors; biopsie; T-Lymphocytes, Regulatory; Kidney Transplantation; Cell Separation; polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí; regulační T-lymfocyty; exprese genu; Flow Cytometry; transplantační tolerance; nefrologie; transplantace ledvin; průtoková cytometrie; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; separace buněk; biologie; transplantologie; Gene Expression; Transplantation Tolerance; diagnostické techniky molekulární; Biomarkers