Právní a etické aspekty poskytování zdravotní péče v krajních životních situacích pro pacienta v kontextu české a evropské legislativy a judikatury - metodika pro české zdravotnictví - Kopsa Těšinová, Jolana; Žďárek, Roman; Suchý, Radek (Iga MZ ČR, 2012)
Anotace I.: Cílem projektu je vymezení právních aspektů při poskytování zdravotní péče v krajních životních situacích pro pacienta při absenci jeho inf.souhlasu s akcentem na nové pojetí vztahu lékař-pacient. Anotace II.: Prioritou je rozhodování lékařev situacích akutního ohrožení života či zdraví pacienta při odmítnutí navrhované terapie či neposkytnutí souhlasu z důvodu jeho nepříznivého stavu; rozhodování lékaře o ukončení poskytované léčby u medicínsky indikovaných stavů s infaustní prognózou na základě indikace lékaře či na žádost pacienta. Anotace III.: Vytvoření metodiky chování a rozhodování lékaře při léčbě pacienta v pregnantně definovaných právních mantinelech jako důležitý právní nástroj systému řízení péče o zdraví. Anotace IV.:Základemvýzk.metody budou právní odborné expertizy, dotazníková šetření ke zjištění znalostní úrovně při poskytování zdr.péče v mezních situacích a názorové diverzifikace odb.veřejnosti ve vztahu k předmětu výzkumu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Biomedical Research; lidská práva; práva pacientů; Ethics, Medical; právo, zákonodárství; Human Rights; biomedicínský výzkum; Euthanasia; bioetika; Patient Rights; eutanazie; etika, bioetika, lékařská etika; Delivery of Health Care; Czech Republic; Bioethics; lékařská etika; poskytování zdravotní péče; Česká republika; veřejné zdravotnictví; Public Health