Inteligence a učení - Lund, Nick; Holt, Nigel; Lewis, Rob; Hartlová, Helena (Grada, 2012)
Zkoumání inteligence je důležitou součástí psychologie a občas vyvolává spory, zejména když dojde na témata jako vztahy mezi rasou a inteligencí nebo porovnávání inteligence mužů a žen. Autor provádí čtenáře různými oblastmi inteligence, věnuje pozornost detailům a neopomíjí dílčí témata ani výzkumy. Popisuje, vysvětluje a dokládá na mnoha příkladech a experimentech témata, jako je učení a inteligence zvířat, existence (či neexistence) jazyka u zvířat, a to nejen u šimpanzů a delfínů, ale také u ptáků nebo včel. Kniha poutavě popisuje evoluci lidské inteligence od prvních lidí po moderního člověka, rozebírá jednotlivé teorie inteligence a věnuje se i často kontroverznímu tématu testování lidské inteligence.
Z pohledu psychologie
Keywords: Learning; Language; Animals; sociální přizpůsobení; Humans; emoční inteligence; inteligence; psychologie, klinická psychologie; lidé; rozvoj osobnosti; zvířata; Social Adjustment; učení; Intelligence; jazyk (prostředek komunikace); Personality Development; Emotional Intelligence