Význam magnetické rezonance myokardu a endomyokardální biopsie pro diferenciální diagnostiku a odhad vývoje onemocnění u recentně diagnostikované dilatační kardiomyopatie - Kubánek, Miloš; Málek, Ivan; Hegarová, Markéta; Tintěra, Jaroslav; Honsová, Eva; Lupínek, Petr (Iga MZ ČR, 2012)
Hlavním cílem předkládaného projektu je popis prevalence zánětlivé kardiomyopatie u nemocných s recentně vzniklým srdečním selháním na podkladě dilatační kardiomyopatie. Hlavními diagnostickými metodami budou endomyokardiální biopsie a magnetická rezonance srdce s podáním gadolinia. Projekt by měl posoudit diagnostickou výtěžnost obou metod a jejich význam pro predikci dalšího vývoje onemocnění v porovnání s opakovaným stanovením B-natriuretického peptidu a konvenčními metodami sledování.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Cardiomyopathies; Diagnosis, Differential; chirurgie; diferenciální diagnóza; Magnetic Resonance Imaging; dilatační kardiomyopatie; kardiomyopatie; Natriuretic Peptide, Brain; natriuretický peptid typu B; Cardiomyopathy, Dilated; magnetická rezonanční tomografie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; Biopsy; kardiologie; biopsie