Chirurgická prevence karcinomu prsu u pacientek s hereditární dispozicí - Dražan, Luboš; Veselý, Jiří; Hýža, Petr; Kubek, Tomáš; Spurná, Zuzana; Foretová, Lenka; Coufal, Oldřich (Iga MZ ČR, 2012)
Anotace I Nositelky BRCA mutace mají riziko až 85 %, že dostanou karcinom prsu. V registru Masarykova onkologického ústavu v Brně je kolem 300 zdravých nosiček mutace BRCA. U těchto pacientek není dosud známa účinná prevence rozvoje karcinomu kromě oboustranné mastektomie. Anotace II Takto rizikovým pacientkám chceme nabídnout a u některých provést oboustrannou mastektomii s okamžitou rekonstrukcí (laloky z břicha či implantáty). Rozhodnutí k operaci provede pacientka na základě informovaného souhlasu.Anotace III Vzniknou dva soubory pacientek A - po mastektomii a rekonstrukci a B - neoperované. Oba soubory se prospektivně porovnají z hlediska výskytu karcinomu prsu, a u souboru pacientek A se porovná kvalita života před a po operaci. Anotace IV Efektivnost profylaktické mastektomie se dále zjistí v retrospektivní studii výskytu karcinomu prsu u zdravých nosiček BRCA, které již podstoupily operaci v letech 2000-2008 - skupina pacientek C.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Mastectomy, Radical; genetická predispozice k nemoci; ženy; informovaný souhlas pacienta; onkologie; nádory prsu; Informed Consent; Breast Neoplasms; Plastic Surgery Procedures; Genetic Predisposition to Disease; chirurgie; zákroky plastické chirurgie; geny BRCA2; geny BRCA1; gynekologie a porodnictví; Women; Genes, BRCA1; Genes, BRCA2; radikální mastektomie