Aditivní účinky omega 3 polynenasycených mastných kyselin a pioglitazonu v léčbě diabetu 2. typu - Pelikánová, Terezie; Kopecký, Jan; Tvrzická, Eva (Iga MZ ČR, 2012)
Navrhovaný projekt by měl přispět k získání dosud chybějících poznatků o patofyziologických mechanismech inzulinové rezistence a diabetu 2. typu a naznačit možnosti racionální prevence a léčby. Cílem je 1) ověřit aditivní účinky šesti měsíčního podáváníomega-3 mastných kyselin (n3MK) v dávce 5 g denně samostatně/v kombinaci s pioglitazonem v dávce 15 mg denně na IR, glukózovou toleranci a lipidový metabolismus nemocných s diabetem 2.typu a 2) charaterizovat mechanismy účinku kombinované léčby v tukovétkáni a svalu. Jde o placebem kontrolovanou, paralelní, 6 měsíců trvající studii, do níž bude zařazeno 60 pacientů s diabetem 2. typu léčených metforminem, kteří budou randomizováni do 4 větví (n3MK, n3MK + pioglitazon, placebo +pioglitazon, placebo). Vzhledem k plánovanému testování mechanismů, které by se na efektu mohly podílet, bude zařazen pilotní pokus, v němž bude sledován vliv n3MK a pioglitazonu na aktivitu AMPK ve svalu a tuku myší.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; kombinovaná farmakoterapie; Thiazolidinediones; Fatty Acids, Omega-3; diabetologie; inzulinová rezistence; Insulin Resistance; farmacie a farmakologie; Drug Therapy, Combination; thiazolidindiony; diabetes mellitus 2. typu; omega-3 mastné kyseliny