Přetrvávající prefrontální aktivace jako marker cravingu a prediktor ztráty perzistence v léčbě závislosti na alkoholu - Racková, Sylva (Iga MZ ČR, 2012)
Závislost na alkoholu je jednou z nejčastějších nemocí s vysokou komorbiditou, morbiditou, mortalitou a ekonomickými důsledky. Současná dlouhodobá léčba není dostatečně účinná. Změny aktivity prefrontálního kortexu, který souvisí s cravingem, mohou být využity jako důležitý prognostický faktor pro výsledek léčby závislosti. Chceme stanovit objem frontálních laloků a změnu jejich aktivace u závislých na alkoholu pomocí PET/CT s 18FDG po ukončení detoxifikace a po 7-mi týdnech. Ve stejných termínech využijeme dotazníkových metod k hodnocení cravingu a hedonie. Cílem je možnost individualizace léčby pacientů se závislostí na alkoholu a snížení rizika relapsu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: poruchy nervového systému vyvolané alkoholem; prefrontální mozková kůra; individualizovaná medicína; Substance-Related Disorders; fluorodeoxyglukosa F18; Alcoholism; multimodální zobrazování; Alcohol-Induced Disorders, Nervous System; Fluorodeoxyglucose F18; Precision Medicine; alkoholismus; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Multimodal Imaging; adiktologie; neurologie; Prefrontal Cortex