Prediktory terapeutické odpovědi u pacientů s panickou poruchou - Praško, Ján; Divéky, Tomáš; Grambal, Aleš; Hluštík, Petr; Končelíková, Dana; Sigmundová, Zuzana; Ticháčková, Anežka; Sýkorová, Tereza; Látalová, Klára (Iga MZ ČR, 2012)
50 pacientů přijatých pro panickou poruchu bude psychiatricky vyšetřeno, psychopatologie hodnocená posuzovacími stupnicemi, pomocí psychologických testů a strukturovaného interview určena přítomnost poruchy osobnosti a typických osobnostních rysů, míra disociace, kognitivní dysfunkce, hodnocená konektivita mezi frontálními a temporálními oblastmí v qEEG a aktivita amygdaly na fMRI při provokaci úzkost provokujícími slovy. Pacienti pak budou léčení doporučeným standardním způsobem a efekt léčby bude hodnocen pomocí pokles skórů v posuzovacích stupnicích. Za 6 měsíců poté bude provedeno katamnestické hodnocení. Demografická data, celkové skóry posuzovacích stupnic před zahájením léčby, skóry disociace, kognitivní dysfunkce, hodnoty získané z qEEG a fMRI,skóry u jednotlivých osobnostních rysů a přítomnost komorbidity budou použity jako faktory pro mnohočetnou regresní analýzu vztaženou k výsledkům léčby hodnoceným v poklesech v jednotlivých posuzovacích stupnicích a výsledkům katamnézy.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Predictive Value of Tests; Agoraphobia; panická porucha; behaviorální terapie; psychiatrie; magnetická rezonanční tomografie; kognitivně behaviorální terapie; Magnetic Resonance Imaging; prediktivní hodnota testů; Cognitive Behavioral Therapy; antidepresiva; Antidepressive Agents; agorafobie; elektroencefalografie; Behavior Therapy; Electroencephalography; regresní analýza; Panic Disorder; Regression Analysis