Úloha interních tandemových duplikací genu FLT3 v deregulovaných signálních drahách a patogeneze akutní myeloidní leukémie - Peková, Soňa (Iga MZ ČR, 2012)
Akutní myeloidní leukémie (AML) je klonálním maligním onemocněním krvetvorby. Byly identifikovány molekulární markery, dovolující stratifikovat AML pacienty do prognostických skupin, s návazností na cílenou terapii. Interní tandemové duplikace genu FLT3(FLT3/ITD) jsou nepříznivým prognostickým faktorem u AML. Nicméně patogeneze FLT3/ITD- indukovaného fenotypu AML blastů není dosud uspokojivě rozřešena. Expresní profilování rozsáhlého souboru 32D linií nesoucích autentické FLT3/ITD mutanty původem z lidských blastů pomocí RNA micoarrays a 2DE LC/MS proteomiky umožní identifikovat charakteristické rysy FLT3/ITD, nicméně může odhalit i drobné, ač biologicky významné rozdíly mezi typovými FLT3/ITD mutacemi. Korelace výsledků získaných na myším 32D systémus lidským materiálem primárních AML blastů umožní identifikovat biologicky relevantní prognostické markery vyskytující se v kontextu FLT3/ITD, s potenciálním využitím v diagnostice a cílené terapii pacientů s AML.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mutace; tandemové repetitivní sekvence; Oligonucleotide Array Sequence Analysis; hematologie a transfuzní lékařství; biologie; Genetic Engineering; proteomika; sekvenční analýza hybridizací s uspořádaným souborem oligonukleotidů; Mutation; signální transdukce; Tandem Repeat Sequences; Signal Transduction; Proteomics; tyrosinkinasa 3 podobná fms; akutní myeloidní leukemie; genetické inženýrství; fms-Like Tyrosine Kinase 3; Leukemia, Myeloid, Acute; onkologie