Identifikace nových molekulárních signálních drah v procesu alelické exkluze, chronická lymfocytární leukémie jako modelový systém - Peková, Soňa (Iga MZ ČR, 2012)
Alelická exkluze je unikátním fenoménem, který zajišťuje protilátkovou monospecifitu B-lymfocytů. Alelická exkluze je velmi přísně kontrolována a aberantní B-lymfocyty jsou v naprosté většině případů eliminovány. Chronická lymfocytární leukémie (CLL) jeklonální onemocnění B-lymfocytů. U 5-8 % případů byl pozorován unikátní jev alelické inkluze, neboli přítomnosti dvou produktivních IgVH přestaveb v jedné buňce. CLL s fenoménem alelické inkluze představuje unikátní model ke studiu procesu alelické exkluze. Srovnáním RNA expresních profilů klonálních CLL buněk s alelickou exkluzí, alelickou inkluzí a zdravých B lymfocytů je možné identifikovat diferenciálně exprimované geny, kterých produkty mohou hrát roli v procesu alelické exkluze. Pomocí technik genového inženýrství lze in vitro otestovat funkci kandidátních genů identifikovaných pomocí RNA microarrays a pokusit se osvětlit molekulární signální dráhy, důležité pro unikátní proces alelické exkluze B-lymfocytů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mikro RNA; MicroRNAs; Alleles; biologie; signální transdukce; genetické inženýrství; Genetic Engineering; hematologie a transfuzní lékařství; alely; chronická lymfatická leukemie; Oligonucleotide Array Sequence Analysis; Signal Transduction; sekvenční analýza hybridizací s uspořádaným souborem oligonukleotidů; onkologie; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell