Úmrtnost a zdravotní stav klientů pražských nízkoprahových zařízení pro injekční uživatele nelegálních drog z roku 1994 - follow-up studie - Zábranský, Tomáš; Csémy, Ladislav; Grohmannová, Kateřina; Janíková, Barbara; Brenza, Jiří; Škrdlantová, Eva (Iga MZ ČR, 2012)
Projekt zjišťuje současný stav a jeho determinanty u souboru probandů výzkumu injekčních uživatelů drog studie NR1264 - IGA MZd ČR "Mládež a návykové látky" z roku 1994. Follow up studie po 15 letech zrekonstruuje na individuální úrovni life story (ex)uživatelů a zjistí jejich zdravotní a sociální stav vč. míry abstinence/užívání návykových látek a kvality života. Za využití kvantitativní a kvalitativní analýzy kombinace dat z roku 1994 a 2009 určíme determinanty úrovní zdravotního stavu, užívání návykových látek a kvality života,jež budou využity při vývoji léčebných a preventivních intervencí.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Designer Drugs; uživatelé drog; Health Status; následné studie; snížení rizika poškození; Mortality; Life Style; Temperance; zdravotní stav; Harm Reduction; Substance Abuse Treatment Centers; Quality of Life; Follow-Up Studies; Substance-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Česká republika; střídmost; mortalita; Czech Republic; nové syntetické drogy; kvalita života; životní styl; adiktologie; centra pro terapii drogových závislostí; Drug Users