Resistence nádorů prsu a ovarií na cytostatika vyvolaná ABC transportéry a vztah kinesinů k prognóze a predikci vývoje nemoci - Gut, Ivan; Mandys, Václav; Pluta, Marek (Iga MZ ČR, 2012)
Chceme potvrdit na velkém souboru pacientek náš nález že vysoká exprese a polymorfimus MDR1 působí nižší účinky chemoterapie rakoviny prsu taxany a doxorubicinem a rozšířit tuto studii o expresi a polymorfismy dalších ABC transportérů (MRP1, BCRP). Nověchceme studovat expresi ABC transportérů u rakoviny ovarií, jež by mohla snížit účinky zde nejvýznamnějších cytostatik taxanů a doxorubicinu. Sledováním exprese v postižených uzlinách chceme přispět k predikci rizika relapsu podle použité terapie. V řezech lidských nádorů prsu chceme sledovat transport cytostatik ve vztahu k expresi mRNA a proteinu MDR1 pro potvrzení vztahu mezi nimi a tím ukázat zda lze použít expresi mRNA jako index transportu cytostatik z buněk a tím predikci nižších účinků. Chceme potvrdit význam nového indexu proliferace kinesinu KIF14 pro prognózu rakoviny prsu, zjistit jeho význam pro predikci, zkoumat obě možnosti u rakoviny ovarií a studovat in vitro jeho roli v účincích taxanů jež vyvolávají u buněk identické projevy
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mnohočetná léková rezistence; cytostatické látky; Ovarian Neoplasms; Recurrence; ABC transportéry; Cell Proliferation; onkologie; Gene Expression; Drug Resistance, Neoplasm; kineziny; chemorezistence; biologie; ATP-Binding Cassette Transporters; Secondary Prevention; Cytostatic Agents; Breast Neoplasms; nádory prsu; nádory vaječníků; recidiva; proliferace buněk; gynekologie a porodnictví; sekundární prevence; farmacie a farmakologie; exprese genu; Kinesins; Drug Resistance, Multiple