Úloha neuroaktivních steroidů a dalších hormonálních ukazatelů v diagnostice a léčbě schizofrenie - Hampl, Richard; Řípová, Daniela (Iga MZ ČR, 2012)
Schizofrenie představuje závažné onemocnění s vysokým rizikem suicidia. Mezi biochemické faktory jež ovlivňují vznik a rozvoj choroby patří neuroaktivní steroidy, působící jako modulátory receptorů pro neurotransmitery. Cílem projektu je přispět k objasnění vzniku choroby, najít nové laboratorní ukazatele pro odhalení její příčiny, zdůvodnit terapeutické podávání neuroaktivních steroidů a ověřit hypotézu o úloze (auto)imunitních pochodů při vzniku schizofrenie. Budou vyšetřeny hladiny neuroaktivních steroidů spolu s laboratorními ukazateli endokrinních autoimunitních pochodů a s dalšími látkami známými jako rizikové faktory onemocnění u pacientů před a v průběhu léčby antipsychotiky a u kontrolní skupiny. Očekáváme, že zjistíme rozdíly v hladinách sledovaných látek mezi zdravými a nemocnými, zjištění nakolik sledované ukazatele korelují a jak jsou ovlivněny léčbou. Přispějeme k ověření hypotézy o úloze autoimunitních pochodů v etiopatogenezi choroby.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: GABA modulátory; autoimunita; Early Detection of Cancer; Homocysteine; neurotransmiterové látky; homocystein; dehydroepiandrosteron; psychiatrie; Steroids; časná detekce nádoru; Dehydroepiandrosterone; Autoimmunity; Neurotransmitter Agents; endokrinologie; steroidy; Schizophrenia; GABA Modulators; schizofrenie