Experimentální terapie lymfomu z plášťových buněk (Mantle cell lymphoma, MCL) - Klener, Pavel; Anděra, Ladislav (Iga MZ ČR, 2012)
Lymfom z plášťových buněk (MCL) je nevyléčitelná forma B-nehodgkinského lymfomu (B-NHL). Vývoj a preklinické testování nových protilymfomových léků / léčebných strategií představuje proto zásadní prioritu. Cílem předkládaného projektu je vyhodnotit efektexperimentálních terapeutických postupů kombinujících cílený zásah do deregulovaných molekul / signálních drah nově zaváděnými protilymfomovými cytostatiky (např. bortezomib, temsirolimus, roscovitine) a indukci receptorové apoptotické dráhy proapoptotickým ligandem TRAILem. Experimenty budou prováděny in vitro na MCL buněčných liniích a in vivo na myším modelu lidského MCL (systémová xenotransplantace). Předpokládáme, že identifikujeme cytostatika, která budou vykazovat synergistický cytotoxický účinek s TRAILem. Očekáváme, že se nám podaří objasnit molekulární podstatu látkového synergismu. Výsledky studie mohou mít zásadní dopad na vytváření nových, klinicky účinnějších terapeutických postupů v léčbě lymfomu z plášťových buněk u člověka.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Jurkat Cells; Models, Animal; Transplantation, Heterologous; cytostatické látky; Lymphoma, Mantle-Cell; kaspasa 10; TNF-Related Apoptosis-Inducing Ligand; nehodgkinský lymfom; lymfom z plášťových buněk; Jurkat buňky; onkologie; experimentální terapie; protein TRAIL; Drug Synergism; synergismus léků; Caspase 10; myši; apoptóza; modely u zvířat; hematologie a transfuzní lékařství; Cytostatic Agents; Mice; Therapies, Investigational; Lymphoma, Non-Hodgkin; Apoptosis; transplantace heterologní