Mechanismy integrity a nestability genomu v patogeneze a potenciální individualizovaná molekulárně-cílená léčba karcinomu prostaty - Bártek, Jiří (Iga MZ ČR, 2012)
Mechanismy integrity a nestability genomu v patogeneze a potenciální individualizovaná molekulárně-cílená léčba karcinomu prostaty Hl. řešitel J. Bártek Předmětem projektu je studium mechanismů regulace buněčného cyklu a integrity genomu (např. u radio-a chemoterapie) u rakoviny prostaty, s cílem lépe pochopit molekulární patogenezi, citlivost či rezistenci na léčbu a úlohu nádorových kmenových buněk v těchto procesech. K řešení bude využito modelů buněčných kultur a genového přenosu, klinického materiálu a imunohistochemie a metod buněčné a molekulární biologie. Projekt přispěje k objasnění rezistence na klasickou léčbu, k odhadu odpovědi na terapii a k přiblížení individualizace léčby, zejména u obtížně léčitelných, na androgenech nezávislych nadorůprostaty, včetně lepšího pochopení genetické nestability a návrhu strategie kombinace klasické radio-/chemoterapie a molekulárně-cílené modulace signalizace a opravy poškozené DNA. Projekt tedy přispěje k řešení závažného problému současné onkologie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: sekvenční analýza RNA; cílená molekulární terapie; poškození DNA; Neoplastic Stem Cells; DNA Damage; genom lidský; biologie; western blotting; onkologie; andrologie; Prostatic Neoplasms; DNA vazebné proteiny; Genome, Human; DNA Repair; oprava DNA; Blotting, Western; nádory prostaty; Cell Cycle; Molecular Targeted Therapy; Sequence Analysis, RNA; buněčný cyklus; nádorové kmenové buňky; DNA-Binding Proteins